Monday, 9 September 2013

hitam hitam si tampuk manggis, walaupun hitam dipandang manis. eceeehhh.



Tak faham lah aku. Sumpah aku tak faham.
Minggu ni entry aku banyak pasal tak faham.
Bertambah-tambah lagi lah aku tak faham.

Apa yang aku tak faham lagi?
Aku tak faham dengan orang-orang Melayu yang sungguh obses dengan kulit putih melepak. Yang minah kulit melekit, berebut-rebut tonyoh muka dengan krim pemutih segala. Yang mamatnya pulak taste tinggi, nak yang kulit putih je, walau muka sendiri nan hado.

Sekarang ni kalau bukak FB, bersepah-sepah iklan & testimoni nak cerahkan kulit bagai. Guna awek mata terbelalak yang sebelum tu kulit kelam & selepas tu kulit bagai snow white.

Abih disental muka dengan segala krim pemutih express sampai kulit pedih pedih, telan pil pemutih berbotol-botol, minum air kecantikan entah apa-apa & cucuk muka sini sana. Semata-mata nak kulit seputih kapas macam Adira.

Adakah disebabkan taste lelaki Melayu Malaysia tadi yang suka awek berkulit putih,  maka minah-minah ni disebabkan taknak ketinggalan takde pakwe, takut tak berlaki dan risau sang suami cari yang kulit putih lagi dari kau, makanya kau sanggup habis ribu riban semata-mata untuk capai impian Cinderella?

Ataupun memang disebabkan oleh lumrah peel wanita yang sememangnya suka berlumba-lumba, nak sentiasa cantik di mata sendiri dan di mata orang sebelah-sebelah?

Persoalannya, kulit ala-ala brownish dan hitam-hitam manis ni tak cantik ke? Tak sedap dipandang ke? "Hitam-hitam si tampuk manggis, walaupun hitam dipandang manis". Nampak tak? takde pulak sebut putih putih si putih telur tu manis. Si putih manis, takde kan?

Lumrah. Stigma manusia, kalau kulit hitam je buruk. Kulit putih je yang cantik. Kulit hitam jadi bahan ejek. Kulit putih geram nak cubit.

Budak hitam kau panggil Tam. Kau panggil Black. Budak putih kau panggil Teh. Kau panggil Apek. Si Black, penyanyi tu pun aku agak dia dapat nama glamer tu sebab warna dia. Tapi sekarang, aku kira dia pun dah terjebak, sebab kalau kau putih dan bebas cela macam Adira, baru industri suka.

Lepas tu, bila orang beranak pulak, benda pertama orang tanya, "kulit baby ikut mak ke ayah?" Yelah mentang-mentang lah mak budak tu hitam, bapak putih atau bapak hitam, mak yang putih. T_T

Tengok, kau dah cucuh kat budak-budak yang hitam tu buruk, yang putih tu elok. Tak hairanlah mereka benci diri, tak terima diri sendiri. Akhirnya si putih jadi kaki ejek, si hitam kaki dilecek.

Aku sendiri, ada sorang ala 'adik-adik' mengata aku masa darjah enam (hahaha), "siapa lah nak kan kau, kau tu dah lah hitam". Sorang lagi mamat form 4 (masa tu aku form 5) yang bajet hot, tempelak aku "eh si hitam ni, dah lah papan, rambut kembang kerinting, ada hati nak syok kat aku."

Di sini aku nak nyatakan, aku tak syok pun kat dia. Berbual pun tidak. Aku dibodoh-bodohkan. Sob sobbb. Ada minah-minah nakal amik gambar aku dalam album pastu hantar kat mamat tu kata aku crush kat dia. Huargghhhhhhh. Sadisnyaaaa! Taulah aku dulu loser, legam, tapi sampai hati kenakan aku dengan kejam. *Sib baik laa aku ni maafkan korang* hahaha.

Ok pusing balik pada cerita awal tadi, aku tak faham kenapa orang pandang slack sangat dengan mereka yang berkulit gelap ni? Kenapa, rasa tak sekufu ke? Semua pun makan nasi, tidur, korek hidung, kentut dan berak kencing. Kan?

Pastu yang berkulit gelap tu kenapa mesti mengeluh? Kenapa mesti benci dengan warna sendiri? Sampai luluh keyakinan & terlalu rendah diri? Sampai sanggup rosakkan kulit sendiri?

Bukan aku persoalkan keobsesan korang untuk berkulit putih tu salah. Tak salah pun. Kang kalau aku kata salah, orang kata mesti aku jeles sebab aku ni hitam. Aku cuma nak kata, di kala kau tengah obses tu, apa kata belek-belek dulu inti produk kecantikan express putih korang tu. Bukan belasah tepek je.

Cuba lah ringan-ringan kan tangan tu or at least google atau check samada produk  yang korang pakai tu berdaftar tak dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Yelah sekarang ni kan banyak sungguh krim pemutih express dari Indon laa, Thailand laa, Vietnam laa dan juga brand entah pape yang berlambak-lambak dalam Malaysia ni- tukar packaging & guna cap nama sendiri atau letak nama yang ada bunyik ala- ala mat salleh atau saintifik sikit.

Yelah manalah tau krim yang korang tepek kat muka tu ada unsur-unsur racun ka, contoh macam hydroquinone, tretinoin, azelaik acid atau mercury. Lagi-lagi entah bila masa entah owner-owner yang muka cucuk tu buat R&D pun aku taktau.

Tak guna kalau kulit cerah tapi tak ori, kalau terseksa akibat muka menggelupas & luka-luka. Kulit menipis macam kulit bawang. Kulit tak sihat, sensitif, naik ruam merah & duk sorok bawah payung sebab tak leh kena cahaya.

Makanya kalau kulit kau gelap, terima je lah. Redha je lah. Mat salleh suka awek-awek kaler kulit eksotik ni. Hahaha. Kau tahu tak, orang berkulit gelap ni jarang-jarang kau nampak diorang ni ada masalah kulit. Kulit selalunya tulus mulus je. Takde minyak, bebas jerawat, licin je.

Aku ni pakai krim muka tinggi SPF yang jual kat Watson je, tak payah mahal-mahal pon. Dan aku walau hitam, elok ye dapat laki tak sekaler. Muahahaha.




Friday, 6 September 2013

Bila nak kawen? Bila nak ada anak? Kenapa asyik beranak?

Bila bujang, orang tanya bila nak kahwin?
Bila dah kahwin, orang tanya bila nak ada anak?
Bila dah ada anak, orang tanya bila nak tambah anak?
Bila dan banyak anak, orang tanya bila nak berhenti pulak?

Nampak tak? Soalan cepu emas takkan ada noktah. Bernanah telinga kalau melayan. Bila buat pekak kata takde perasaan.

Lumrah alam. Setiap perlakuan disusur dengan pertanyaan. Setiap tindakan dibalas dengan ketidak puas-hatian.

Ramai betul yang gemar menyelak langsir orang, memberi nasihat walau tak diminta. Memberi tips walau tak ditanya. Mengata macam dunia dia yang empunya.

Bukannya aku benci hidup bermasyarakat, tak pula aku jelak dengan orang terdekat. Lega hati aku kalian ambil berat. Aku sambut molek andai keluarga hulur amanat.

Namun aku bingit dengan mami jarum yang sarat muslihat. Apa hak kau untuk persoal kehidupan orang? Apa layaknya kau menyakiti hati orang?

Mudah sekali orang-orang ini lontar soalan; "dua tahun kahwin takde isi lagi ke?". Tapi bila aku kata 'belum', kenapa tak semudah soalan kau tadi, untuk kau faham jawapan yang aku beri. Untuk kau berdiam diri dan tak payah persoal lagi. Untuk kau henti buat spekulasi sendiri, tambah minyak dalam api.

Lagi wadefaknya, ayat penyata "belum, tak ada, aku hanya mengandung lemak" juga amat liat untuk dihadam oleh golongan yang singkat akal ni. Aku pasti mereka cukup arif dengan Bahasa Melayu, tapi apahalnya tetap nak cuba nasib dengan memegang perut aku?

Kau ni apahal? *Jerit dalam hati* Mujurlah aku reti kawal, kalau tak maki seranah jadi hidangan kau harini. Yang anehnya, yang tangan gatal ni bukannya keluarga rapat atau teman baik sendiri tapi orang-orang yang tak tentu pun bersua muka dengan kau walau setahun sekali.

Teringat aku pada minah bujang yang aku terjumpa kat kenduri kahwin teman, yang kebetulan kawan laki aku, tang-tang tu pegang perut aku walau aku dah jawab dengan jelas BELUM. Baru seminit terjumpa, kau dah pegang perut aku?

Aku juga teringat pada sedara beranak lima. Suri rumah. Duduk di desa. Muda tapi jumud. Dulu masa aku bujang, dia kata "tak guna belajar tinggi, nanti duduk dapur juga". Seorang lagi sedara, juga beranak ramai, gemar sungguh pegang perut aku, sama seperti situasi tadi.

Lain pulak dengan kawan aku si Shanti yang duk satu block dengan aku. Nak beranak yang kelima, orang tanya, "eh baru beranak, dah mengandung lagi?", "tak serik ke beranak ramai?". Realiti dunia keliling, kau tak beranak orang mengata. Kau dah beranak pun orang mengata. Kau beranak ramai lagi lah kena ngata. Susah nak tutup mulut puaka.

Aku tak faham lah. Aku tak faham kenapa. Aku tak faham  dengan si kaki yang etikanya kepoh. Bagai trend yang diwarisi dari generasi ke generasi. Sampaikan yang muda pun jadi pekak hati. Entah, susah sangat ke kalau kau cuba jaga hati orang? Susah sangat ke kalau kau cuba tutup kau punya mulut tempayan?

Aku bahagia dengan hidup aku walau masih hidup berdua. Aku masih lalui momen-momen honeymoon walau dah lebih dua tahun hidup bersama. Tapi kau pulak yang tak bahagia tengok kami bahagia, dah kenapa? Alhamdullilah lah kalau hidup kau bahagia.

Beginilah, kalau setiap tindakan dan nasihat kau benar-benar tulus suci dan bawa kebaikan, teruskan. Aku benarkan. Tetapi kalau sekadar mengguris hati orang, lupakan. Tak usah kau jadi batu api, jadi punca amarah, jadi faktor orang hilang bahagia. Nanti sampai tutup mata kau tak lena.

Apa kata kau doakan sahaja agar mereka dan diri kau juga bertemu bahagia. Doakan sahaja agar mereka bertemu pasangan, kemudian berkahwin, peroleh cahaya mata dan hidup berbahagia. Lebih mulia dari tak henti-henti bertanya soalan yang menjengkelkan.

Untuk aku, baik aku layan lagu ni dari layan si mami jarum. Pekakkan telinga je, hidup kau, bukan hidup mereka!

video
S.M SALIM - DULU LAIN SEKARANG LAIN


Thursday, 5 September 2013

DIY mini drawer from beauty boxes ♥


Have you noticed the ongoing trend of monthly beauty box? The latest craze in the beauty industry has to be beauty boxes! Basically, you get a box of beauty products of different brands that may come in sample or full size for a set monthly price, which has been a new madness in the country since last year.

I'm not really sure who pioneered it in Malaysia, but I guess Fabulous Finds (FF) which was the first ever beauty box in Malaysia but too bad it has been discontinued due to the owner's health issues. I managed to bought a box where they have super pretty damn awesome products including a full size serum by Elizabeth Arden!

Beauty boxes then have been blooming rapidly. As I love to experimenting and discovering different beauty products, I subscribe to WonderBox since November last year but I stop after eight months due to repeated products they offered. But they do served really good products for RM45 per box. :)

I may be back as I have almost 500 points of Wonderpoints (reach 800 and you can redeem with a free box). You can subscribe here wonderbox.com.my and you will be rewarded with 200 points for each friend you refer, when they subscribes to WonderBox.

Btw, now I'm with Bag of Love. A new form of beauty box but in a bag! Their items are packed in a cosmetic bag with different designs every month. I will blog about it later okayyy. :)

Okay, so what do you do with all the boxes? Stacked them? Or just left them under the bed, which might be collecting dust and get dirty?

How about up-cycling your past beauty boxes to a drawer organizer? I used my old WonderBoxes to organize my skincare, tools and stuffs by turns them onto cute mini drawers!

I made these two storage organizers more than two months back. Haha. See, I'm just too sluggish to update the blog. Pfttt I don't think that I have that much readers btw. Haha.


Btw these two are the most crafty things I've made lately, and it really wasn't that hard to make.  As easy as ABC!  Just be creative!

So below are the 'not so step-by-step' pictures. Hahaha. I hope you get my point and weren't too confusing! Haha.


What do you need; beauty boxes (I use four boxes for each drawer), metal wire tie (I get mine from Mr DIY), beads (love shape beads from Mr DIY), sellotape, scissor, super glue and stickers for deco purpose.

To protect the drawers, you can use the sheets that comes with your beauty boxes as the dust guard. So, when it gets dirty, you can just replace the sheets. 

my first mini drawer

As I have four more boxes, I made one more but with different design. 

But to me, the first one is more sturdy, stable and much more easy and functional to use, rather than this one, isn't as stable as I would  like it to be.

Voila!

Btw, have you tried subscribing to any beauty box companies? How was your experience? Do you think it's worth it? :)