Thursday, 7 October 2010

saya.primaryschool.rock (circa 1990s)

ini cerita, cerita budak membesar zmn 90s, bsama2 video game console mario bros, street fighter, penggemar suria baja hitam n power rangers, tukang pinjam komik mutiara naga ep. 1-43 (tak penah beli..yeahh), iklan 'karate fighter' yg mengiurkan (saye ade 1 set), kereta tamiya dash yonkuro, glory-glory man united (cantona & beckham).

tapi ini cerita, fokus ke arah muzik2 rock yg menusuk kalbu saye pd mase itu. taknak ulas panjang pasal minat ke arah muzik rock kapak, simple story - pengaruh media n sekeliling membuatkan saye menikmati bunyi-bunyian dari Search, Wings, BPR, Iklim, Slam etc. standard ar,  zaman 90s, tempias rock kapak still ade bai...Asal blk kampung je, dlm pjalanan tu, ayah saye pasang kaset lagu2 Scorpions, Alleycats, Iklim etc. maklum la, line radio takde mase on the way tu.

apart of that, saye ade dengar lagu band2 rock yg until today still layan. kire all time favourite ar. berikut detail2 tentang bibit2 perkenalan dgn bbrapa all time favourite band yg saye layan dari zaman primary school:-

Nirvana
kalau tak silap mase darjah 4, 1996 kwn skelas iaitu Mohd Iqbal Ismail (name fb die) pass kt saye album MTV Unplugged in New York. die ckp kaset tu abang die punye. mmg layan habis la beb. siap die kasi trivia lagi vokalis band ni da mati bunuh diri, haha... mase tu mane tau terms grunge2 ni, yg tau lagu die cool. after that, dpt dgr album From the Muddy Banks of the Whiskah. ni lagi cool, pasal bkn unplugged, so sound die raw n rock habiss..album ni dgr kt umh cousin. 
lagu pilihan - Smell Like Teens Spirit, About A Girl, Come As You Are, The Man Who Sold the World, Heart Shaped-Box. 





Green Day
mase kt dlm bilik cousin, saye geledah almari die, jumpe kaset Dookie yg cover album die pn da tertarik ngn artwork yg fancy.nasib baik mase ni tak tertarik sgt nk faham lirik2 lagu die yg byk negatif dari positif.
lagu pilihan - Basket Case, When I Come Around, Long View.


OAG
this is local act yg plg lain dari yg lain bg saye mase tu, yela bukak radio blom tentu dpt dengar lagu mcm dieorg. saye tau pasal band ni pon psl ade 1 rancangan kt tv3 mase tahun 1997 kalau tak silap, Alternatif name rancangan tu, die review band2 indie/underground. ade la die review pasal band like John Mistress, Nice Stupid Playground tp plg saye tertarik tentulah Oag dgn lagu 60's TV. video muzik die pon tak tipikal melayu. lps tu plak video What the Name of the Game slalu kluar tv psl official song utk FIFA Youth World Cup in Malaysia 1997.
lagu pilihan - da sebut da tadi.


Oasis
situasinya same ngn green day jugak, geledah almari cousin jumpe la album (What's the Story) Morning Glory. mmg tangkap leleh la lagu2 die.
lagu pilihan - Wonderwall, Roll with It, Don't Look Back in Anger.



to be continue...(saya.secondaryschool.rock)

FO_LUZ

3 comments:

cik ems said...

woww!
green day & oasis sampai skang tak penah jemu.

next review jangan lupa MLTR, Mariah Carey & all time feberet BSB & Spice Girl.
hahaha

zulf said...

yg tu kne letak under title lain la, saya.primaryschool.pop.hehe...

cik ems said...

a'ah, aku tak perasan tajuk.
hahaha
oke,next entry pop pulak! hahaha